Zoete aardappel. Het zit vol vitamines en mineralen. Meer dan in een gewone aardappel. En andijvie is onder andere een bron van vitamine A en vitamine K. Heb je zin in een groente-bom? Probeer dit recept voor zoete aardappelstamppot andijvie dan eens!
Wat is een zoete aardappel?
Anders dan je zou denken, is de zoete aardappel geen familie van de gewone aardappel. De aardappel hoort namelijk bij de nachtschadefamilie. Terwijl de zoete aardappel een plant uit de windefamilie is. Het is een knolgroente en wordt ook bataat genoemd. Ze zijn er in het oranje, paars én in het wit.
Hoe maak je zoete aardappelstamppot andijvie?
De ingrediënten (4 personen)
- 1 kilo zoete aardappel
- 2 rode paprika’s
- 500 gram fijngesneden andijvie
- 65 gram pijnboompit
- 1 eetlepel olijfolie
- Een snufje (keltisch zee)zout
Optioneel:
- Geitenkaas
- (Vegetarische) spekjes
De bereiding
- Schil als eerst de aardappelen. Snijd ze in gelijke stukken en kook ze vervolgens met wat zout in ongeveer 10 minuten gaar.
- Rooster ondertussen de pijnboompitten ongeveer 3 minuten in een koekenpan. Zonder olie. Totdat ze goudbruin zijn.
- Snijd de paprika’s vervolgens in kleine blokjes.
- Giet de aardappelen af en stamp ze daarna tot een grove puree.
- Voeg de blokjes paprika en de andijvie bij de puree. Schep het goed door elkaar en verwarm het al scheppend ongeveer 3 minuten op een laag vuurtje.
- Voeg zout en peper naar smaak toe.
- Verdeel de stamppot over de borden, bestrooi het als laatst met de pijnboompitten en eventueel de geitenkaas en spekjes.
Geniet van je zoete aardappelstamppot andijvie. Eet smakelijk!