worteltaart

Zelf een worteltaart maken? (vegan)

Het is steeds vroeger donker buiten. Het leven speelt zich weer meer binnen af. We maken het gezellig met kaarsjes. Kruipen met een dekentje op de bank. En bingen onze favoriete series op Netflix en Videoland. Maar dit is ook dé tijd van het jaar om taarten te bakken. Al is het om die heerlijke geur in huis. Wat dacht je van een worteltaart?

Is worteltaart gezond?

Met of zonder roomkaas? Gebruik je olie of boter? Hoeveel suiker voeg je toe? Gebruik je überhaupt suiker?! Het ligt een beetje voor de hand. Maar of worteltaart gezond is, hangt af van wat je erin stopt. Je kunt ervoor kiezen om alles erin te verwerken. Volle kwark. Vette boter. Maar inmiddels is onze kennis en smaak veranderd.


bananenbrood

Leestip:

Zin om nog meer te bakken? Probeer deze bananenbrood eens. Een recept zonder toegevoegde suikers.


Hoe maak je worteltaart?

De ingrediënten

  • 30 gram boekweitmeel
  • 50 gram amandelmeel
  • 40 gram kokosmeel
  • 50 milliliter amandelmelk
  • 100 gram dadels (ontpit)
  • 1 banaan
  • 200 gram worteltjes (geraspt)
  • 45 gram rozijnen
  • 1 theelepel vanillearoma
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • 0.5 theelepel (wijnsteen)bakpoeder
  • een snufje zout

Voor het glazuur kun je kiezen voor een plantaardige -maar niet de meest gezonde 😉 – variant:

  • 3 eetlepels plantaardige margarine (kamertemperatuur)
    of: 200 gram vegan roomkaas
  • 80 gram poedersuiker

Maak de cake in 7 stappen:

  1. Verwarm je oven voor op 180 graden.
  2. Mix alle droge ingrediënten bij elkaar in een kom.
  3. Maak een glad mengsel van de banaan, dadels en amandelmelk. Bijvoorbeeld in een blender of met een staafmixer.
  4. Giet het mengsel samen met de geraspte wortelen en rozijnen in een kom. Houd een klein beetje wortel apart voor over je glazuur.
  5. Mix alle droge ingrediënten goed met de natte ingrediënten.
  6. Vet een cakeblik of kleine springvorm (ong. 16 cm) in, bijvoorbeeld met kokosolie. En schep het beslag erin.
  7. Bak de cake in ongeveer 55 minuten in de oven of tot een satéprikker er schoon uitkomt. Laat het ongeveer 2 uur afkoelen voordat je de cake losmaakt van de springvorm.

Maak eenvoudig het glazuur

Voeg de poedersuiker langzaam bij de margarine (of roomkaas), tot het smeerbaar is. Zet het mengsel vervolgens minimaal 1 uur in de koelkast. Easy peasy!

Let op: smeer het glazuur pas op de taart wanneer deze helemaal is afgekoeld. Anders smelt het. Strooi vervolgens de laatste geraspte wortels over de taart.

Dit bericht bevat affiliate links | Header photo by Unsplash

Dit vind je misschien ook leuk...