Stralende huid - vitamine A

Een stralende huid? 5 voedingsmiddelen vol vitamine A

Vitamine A zorgt ervoor dat je scherp blijft zien. En het helpt je lever om giftige stoffen af te voeren. Maar wist je dat het ook erg belangrijk is voor een gezonde, stralende huid, nagels en haar? Bekijk welke 5 voedingsmiddelen vol vitamine A zitten.

Verschillende vormen

Vitamine A halen we uit dierlijke producten. Pro-vitamine A vinden we in groente en fruit. Ons lichaam zet de pro-vitamine zelf om in vitamine A. In supplementen worden verschillende vormen van vitamine A gebruikt. Let hier dus goed op.

Dé 5 voedingsmiddelen voor een stralende huid:

Je huid en haar even een oppepper geven? Gebruik dan de volgende producten:

1. Leverworst

In lever zit ont-zet-tend veel vitamine A. Dus ook producten waar lever in zit, zijn rijk aan vitamine A. Lever, smeerleverworst en paté bevatten zo’n 1.200 microgram (!) vitamine A per boterham. Te veel vitamine A is gevaarlijk voor zwangere vrouwen en jonge kinderen. Kijk daarom goed naar de aanbevolen hoeveelheden.

2. Wortelen

Wortelen zitten niet alleen vol met vezels, ze zijn ook rijk aan beta-caroteen. Deze pro-vitamine A wordt door je lichaam omgezet naar vitamine A. Wortelen kun je op veel verschillende manieren eten. Denk bijvoorbeeld aan een lekker soepje of sapje. Geroosterd in de oven of gepureerd. Of wat dacht je van een worteltaart?

3. Spinazie

Deze groene bladgroente is rijk aan vitamine en mineralen! Eet dus regelmatig een portie spinazie. Je kunt het erg makkelijk in gerechten verwerken. Rauw, gekookt of gestoomd. Verwerk het bijvoorbeeld standaard in je smoothies en soepen. Daarnaast is het ook heerlijk in een omelet of als lekkere salade.

4. Zoete aardappel

De zoete aardappel is de laatste jaren flink aan het stijgen in populariteit. Niet zo gek, want er zitten heel veel meer vitaminen en mineralen in dan in de gewone aardappel. Hoewel de zoete aardappel en de gewone aardappel geen familie van elkaar zijn, worden ze wel vaak hetzelfde toegepast.

5. Andijvie

En tot slot: andijvie! De meest voorkomende vitamine in andijvie (en boerenkool) is vitamine K. Maar vitamine A blijft niet ver achter. Eet je 100 gram van deze groente van eigen bodem? Dan krijg je ruim 70% van de adh binnen. Kom maar op met die stralende huid!


Leestip:
Denk je nu: ik wil wel een lekker prakje maken van een deel van deze ingrediënten? Probeer dan deze zoete aardappelstamppot eens!

Zoete aardappelstamppot andijvie

Heb je een ziekte, gebruik je medicijnen, ben je zwanger of geef je borstvoeding? Overleg in dat geval altijd met een arts of deskundige voordat je supplementen gebruikt.

Dit bericht bevat affiliate links | Header photo by Pexels

Dit vind je misschien ook leuk...