rozemarijn

Rozemarijnolie: een natuurlijke middel met veel voordelen

Ben je actief op TikTok aan de hairhack kant van het platform? Dan weet je inmiddels wel dat rozemarijnolie een wondermiddel is voor je haren. Maar je kunt nog veel meer met deze natuurlijke olie. Het wordt namelijk al eeuwenlang gebruikt voor zijn geneeskrachtige eigenschappen.

Wat is rozemarijnolie en waarvoor kun je het gebruiken?

Rozemarijnolie is rijk aan antioxidanten. Het bevat bijvoorbeeld rozemarijnzuur, cineol en borneol. Deze stoffen hebben verschillende positieve effecten op de gezondheid. Zo wordt rozemarijn olie vaak gebruikt om stress te verminderen en het immuunsysteem te versterken. Het kan ook helpen bij het verbeteren van de bloedcirculatie en het verminderen van spierpijn. Daarnaast kan rozemarijnolie worden gebruikt als natuurlijk haarproduct om het haar te versterken en te laten glanzen. Of om de huid te verbeteren. Rozemarijnolie bevat namelijk ook antioxidanten die de huid beschermen tegen vrije radicalen, wat kan helpen om de huid te verjongen en rimpels te verminderen. Het kan ook helpen bij het verminderen van acne en andere huidproblemen door de poriën te verkleinen en ontstekingen te verminderen.


plek puistjes

Leestip:
Heb je last van puistjes? En komen ze vaak op dezelfde plek? Lees wat het zegt én wat je eraan kunt doen…


Hoe gebruik je rozemarijn olie?

Rozemarijn olie is zeer geconcentreerd en moet daarom altijd worden verdund met een andere olie – bijvoorbeeld amandelolie, castorolie, jojoba-olie of kokosolie – voordat het op de huid wordt aangebracht. Hoeveel rozemarijn olie je gebruikt, hangt af van het doel waarvoor je het gebruikt. Voor het verminderen van stress kun je bijvoorbeeld een paar druppels rozemarijnolie mengen met een eetlepel amandelolie of jojoba-olie en op je polsen en hals aanbrengen. Heb je een gevoelige huid? Probeer dan eerst voorzichtig uit hoe je huid erop reageert. Voor het versterken van je haar kun je een paar druppels rozemarijnolie mengen met een eetlepel kokosolie of castorolie en een paar uur in laten trekken. Of voeg het toe aan je shampoo of conditioner.

Houd er rekening mee dat rozemarijnolie sterk van geur is, dus gebruik het niet in te grote hoeveelheden. Een paar druppels is meestal al voldoende.

Waar moet je op letten bij het kopen van rozemarijnolie?

Bij het kopen van rozemarijnolie is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Zoek bijvoorbeeld naar rozemarijnolie van hoge kwaliteit. Gemaakt van verse, biologische rozemarijnblaadjes. Zo weet je zeker dat je een product krijgt dat rijk is aan voedingsstoffen.

Dalia’s favorieten


Gebruik nooit zomaar supplementen of een ander natuurlijk middel. Heb je een ziekte, gebruik je medicijnen, ben je zwanger of geef je borstvoeding? Overleg in dat geval altijd met een arts of deskundige. Pas ook op bij (kleine) kinderen.


Bronnen: Stichting Aromatherapie

Dit bericht bevat affiliate links | Header photo by Unsplash

Dit vind je misschien ook leuk...