Gebruik jij natuurlijke make-up? Of kijk je weleens naar de ingredienten van jouw verzorgingsproducten? Onze huid is ons grootste orgaan. Vrouwen poetsen, smeren en sprayen per dag met gemiddeld 10 tot 12 producten. Van tandpasta, deodorant en douchegel, tot aan foundation, haarserum en mascara. We krijgen zo’n 130 (!) chemicaliën binnen. En alle chemicaliën komen in ons lichaam (en dus onze bloedbaan) terecht. Best bizar toch? Niet zo gek dus om eens bewust bezig te zijn met onze verzorgingsproducten én make-up.
1. Geen invloed op je hormoonhuishouding
Parabenen worden gebruikt als conserveringsmiddelen. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat er geen schimmelvorming ontstaat. Maar er is een groot nadeel: deze synthetische toevoegingen zijn hormoonverstorend. Ze bootsen oestrogeen na. En te veel oestrogeen kan gezondheidsproblemen veroorzaken.
2. Geen chemische of synthetische ingrediënten
Heb je een extra gevoelige huid, acne of allergieën? Dan kun je al snel last hebben van chemische of synthetische toevoegingen. Omdat natuurlijke en biologische ingrediënten vaak lichaamseigen zijn, reageert zelfs de meest gevoelige hier goed op.
3. Beter voor het milieu
Veel producten worden geproduceerd onder omstandigheden die niet zo goed (of helemaal niet goed!) voor het milieu zijn. Ook zit in veel producten microplastics. Deze hele kleine stukjes plastic komen uiteindelijk allemaal via het riool in de zee terecht. Het is namelijk zo klein dat het langs de waterzuivering glipt!
De term ‘natuurlijk’ is niet beschermd
Iedereen kan zijn product ‘natuurlijk’ noemen. Let er daarom goed op dat de producten die je kiest daadwerkelijk natuurlijk zijn. Kijk bijvoorbeeld zelf goed naar de ingrediënten. Dit geldt trouwens niet voor de term ‘biologisch’.
Tip:
100% natuurlijke make-up is dus niet behandeld met conserveringsmiddelen (parabenen). Dit betekent dat de make-up met natuurlijke ingrediënten sneller over datum is. Toch zijn er natuurlijke producten die het schimmelproces tegen kunnen gaan. Namelijk essentiële olie en olie van de Neemboom (neemolie). Let hier dus op wanneer je de ingrediënten bekijkt.
Dalia’s favorieten
Dit bericht bevat affiliate links | Header photo by Unsplash