matcha latte

Matcha Latte: een gezond alternatief voor koffie

Geniet jij ook zo van een heerlijke cappuccino of latte macchiato? Voor de meesten is deze treat inmiddels een vast onderdeel van de dag. En de laatste jaren heeft volle melk al plaats gemaakt voor een plantaardige melkvariant. Zou jij ook minder koffie willen drinken, zonder afscheid te nemen van jouw daily latte of cappuccino? Probeer dan eens een matcha latte!

Wat is een matcha latte?

Matcha is fijn gemalen poeder van groene thee uit Japan. Los je dit poeder op in heet water? Dan krijg je matcha thee. Om een matcha latte te maken is matcha thee de basis. En daar voeg je alleen wat (plantaardige) melk aan toe. Matcha kan ook worden gebruikt in smoothies, koekjes en zelfs als kleurstof in soepen en sauzen.

De voordelen van matcha

Matcha heeft verschillende gezonde eigenschappen:

  1. Rijk aan antioxidanten: matcha bevat hoge concentraties aan antioxidanten. 10 keer zoveel als gewone groene thee.
  2. Stressverminderend: matcha bevat l-theanine, een aminozuur dat stress vermindert en de concentratie verhoogt.
  3. Goed voor het hart: matcha bevat kalium, calcium en vitamine C, wat goed is voor het hart en het immuunsysteem.
  4. Lagere cafeïne hoeveelheid: matcha heeft een lagere cafeïne hoeveelheid dan koffie, wat het minder opwekkend maakt.
  5. Kan helpen bij gewichtsverlies: sommige studies suggereren dat matcha kan helpen bij gewichtsverlies door het metabolisme te verhogen en hongergevoel te verminderen.

Hoe maak je een matcha latte in 5 stappen?

De ingrediënten:

  • 1 theelepel of 2 matchalepels matcha poeder
  • 100 milliliter water
  • 150 milliliter (plantaardige) melk

Optioneel:

  • Voeg honing of agave siroop toe voor een zoetere smaak.
  • Voeg een scheutje vanille extract toe voor een extra smaakboost.

De bereiding

Stap 1: Kook het water en laat het 3 minuten afkoelen. Zo voorkom je dat jouw matcha te bitter wordt. Ook ‘verbrand’ je zo niet alle antioxidanten.

Stap 2: Giet een klein beetje water in een (matcha) kom of kop en voeg het matcha poeder toe.

Stap 3: Klop het op met een matcha klopper of garde tot tot het een dik papje is. Wanneer je het in één keer met al het water mengt, dan krijg je namelijk klonten. Giet vervolgens de rest van het water erbij. 

Stap 4: Verwarm de (plantaardige) melk en klop het op. Dit kun je met je klopper of garde doen, maar je kunt ook een melkopschuimer gebruiken. Giet de melk bij de matcha thee.

Stap 5: Voeg eventueel een beetje honing of vanille toe.

Een matcha latte maken is dus helemaal niet ingewikkeld en kost niet veel meer tijd dan het maken van een gewone latte. Maar heb je toch niet het geduld. Of heb je haast. Koop dan matcha latte cups. Deze passen gewoon in je Nespresso apparaat! 

Dalia’s favorieten

Dit bericht bevat affiliate links | Header photo by Unsplash

Dit vind je misschien ook leuk...