gember

Gember en álles wat je erover wilt weten!

Gember ligt bij steeds meer mensen standaard in de keuken. En de meesten weten inmiddels wel dat het gezond is en dat je er een heerlijke thee van kunt trekken. Maar het is meer dan alleen een smaakmaker of een lekker toevoeging aan een curry. Deze knolvormige wortel kan namelijk ook een aantal gezonde voordelen hebben voor je lichaam. En wist je dat het in sommige delen van de wereld wordt gebruikt als natuurlijk middel tegen haaruitval? Ben je benieuwd wat gember allemaal voor je kan doen? Lees dan snel verder!

De gezondheidsvoordelen van gember

Gember kan gezond zijn voor het lichaam als onderdeel van een gezonde en gevarieerde voeding. Het bevat antioxidanten en vitamines die kunnen helpen bij het versterken van het immuunsysteem. Wij zetten de gezondheidsvoordelen voor je op een rij:

  • Vermindering van misselijkheid: Gember wordt al eeuwenlang gebruikt als natuurlijk middel tegen misselijkheid. Of je nu last hebt van zwangerschapsmisselijkheid, reisziekte of een vervelend griepje, gember kan helpen om deze klachten te verminderen.
  • Pijnvermindering: Gember bevat stoffen die kunnen helpen bij het verminderen van pijn, zoals ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen. Het kan dus zeker de moeite waard zijn om het te proberen als natuurlijke pijnstiller.
  • Verbetering van bloedcirculatie: Gember kan de bloedcirculatie verbeteren, wat weer kan helpen bij het verminderen van bloedklonters en het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten.
  • Boost voor het immuunsysteem: Gember bevat antioxidanten en vitamines die kunnen helpen bij het versterken van het immuunsysteem. Dus als je het gevoel hebt dat je wat extra ondersteuning kunt gebruiken, kan een kopje gemberthee zeker geen kwaad!
  • Schoonmaakbeurt voor de huid: Gember bevat ook stoffen die kunnen helpen bij het verminderen van acne en het verbeteren van de huidtextuur. Dus als je op zoek bent naar een natuurlijke manier om je huid een boost te geven, kan dit een goede optie zijn.

Hoewel gember in de meeste gevallen veilig is om te eten of te drinken, is het altijd verstandig om met een arts te overleggen voordat je het gaat gebruiken als aanvulling op je behandeling of medicatie.Hoe bewaar je gember?

Of je nu een gemberthee maakt of het als smaakmaker bij een gerecht voegt. Meestal heb je maar een klein stukje nodig. Terwijl de gemiddelde stronk vrij groot is. Sommigen bewaren de wortel gewoon op het aanrecht. En dat kan prima. Maar wil je dat je gember zo lang mogelijk goed blijft? Dan kun je het beter in de koelkast bewaren. Luchtdicht en afgedekt blijft het zeker twee tot drie weken goed. Gemberwortel invriezen kan ook. Je kunt het dan ongeveer een jaar bewaren. (tip: snijd het in stukjes voordat je het invriest.)

Kweek je eigen gember

Ben je ook een grootverbruiker? Dan is het best interessant om het zelf te gaan kweken. Want leg je de wortel in aarde? Dan groeit hij verder. Het enige wat je verder nodig hebt? Een beetje geduld!

  1. Koop een gemberwortel. Let er op dat hij niet beschadigd of uitgedroogd is.
  2. Plant de wortel in het midden van een grote pot of bak. Vervolgens leg je er één centimeter grond bovenop.
  3. Geef iedere dag water. (De grond moet vochtig blijven!)
  4. Wacht tot de bladeren van je plant na zo’n negen maanden sterven. Graaf dan de wortel voorzichtig uit.

Dalia’s favorieten

Geen verse gemberwortel in huis? Probeer dan deze lekkere theetjes eens:

Dit bericht bevat affiliate links | Header photo by Unsplash

Dit vind je misschien ook leuk...