Chiazaad is een fijne topping voor je bakje yoghurt. Samen met fruit en een beetje lijnzaadolie zorgt het niet alleen voor een mooi plaatje. Het is ook nog eens erg gezond. En meng je chiazaad met vocht? Dan krijg je een chia pudding. Probeer dit basisrecept eens.
Maar eerst nog even de voordelen van Chiazaad
Chiazaad zit vol met:
- Omega 3
- Ijzer
- Proteïne
- Antioxidanten
- Calcium
Daarnaast is het super vezelrijk en het geeft dus een vol gevoel. Ook is het licht verteerbaar. En doordat het gelijkmatig wordt verteerd is het goed voor de bloedsuikerspiegel.*
Hoe maak je chia pudding? (de basis)
Wanneer chiazaad in aanraking komen met vocht, komt er een gelei-achtig laagje omheen. De zaadjes zelf smaken niet echt ergens naar. Dus door het te combineren met verschillende ingrediënten, maak je de pudding helemaal naar eigen smaak. Maar hoe maak je een basispudding? En wat voeg je eventueel toe?
Dalia’s favorieten
De ingrediënten (2 porties)
- 3 flinke eetlepels chiazaad (25 á 30 gram)
- 250 milliliter plantaardig melk (zoals Amandel- of kokosmelk)
Optioneel:
- 1 theelepel vanille-extract
- 1 eetlepel kokossnippers
- Een scheutje honing of ahornsiroop
Toppings:
- kokossnippers
- cacaosnippers
- Aardbeien, banaan, bessen, mango, kiwi, frambozen, noem maar op!
Je kunt eindeloos variëren met de ingrediënten en toppings. Heb jij dé perfecte mix aan ingrediënten? Laat het weten!
De bereiding
- Meng de chiazaadjes, het melk en de eventuele optionele ingrediënten in een kom goed door elkaar.
- Verdeel het mengsel daarna over 2 goed afsluitbare potjes, zoals deze mooie weckpotjes.
- Zet vervolgens de potjes in de koelkast en laat het minimaal 2 á 3 uur staan. Of nog beter: een hele nacht.
- Voeg als laatst de toppings toe en je pudding is klaar om opgegeten te worden.
* Let op: chiazaad heeft een bloeddrukverlagende werking. Dus gebruik je hier medicijnen voor? Kijk dan even uit. Ook voor dit superfood geldt: overleg met je arts.
Dit bericht bevat affiliate links | Header photo by Unsplash