Ken je dat? Van die periodes dat je even niet zo goed let op wat je eet? Dat je minder nadenkt en gewoon vol wilt genieten. Bijvoorbeeld tijdens een vakantie. Of tijdens de feestdagen. En soms zijn er voedingsmiddelen waar je gewoon wat sneller een opgeblazen buik van krijgt. bijvoorbeeld vanwege een voedselintolerantie. Herkenbaar toch? Zou het dan niet fijn zijn als er supplementen of voedingsmiddelen zijn die een opgeblazen gevoel verminderen? Lees verder en bekijk welke supplementen en kruiden werken tegen een opgeblazen buik.
1. Venkel zaad
Venkel wordt al eeuwen gebruikt tegen buikklachten. Het zorgt ervoor dat de darmen ontspannen. Hierdoor kan gas gemakkelijk ‘ontsnappen’. Er zijn veel gerechten waar je venkelzaad aan toe kunt voegen. Van Italiaanse pasta tot aan Indiase curry. Of gebruik het om thee van te trekken.
2. Oregano olie
Nog een kruid dat je waarschijnlijk gewoon in je keukenkastjes hebt staan: oregano (wilde marjolein). Heerlijk voor in de pastasaus, maar dus ook fijn voor je buik. Het is namelijk goed voor de spijsvertering. En daarnaast is het een diureticum (urineafdrijvend).
3. Gember
Het maakt niet uit of je er thee van trekt of het in een sapje verwerkt: gember werkt ontstekingsremmend, ondersteunt de spijsvertering en het ontspant de darmen. Daarnaast verlicht het een ‘vol gevoel’ en helpt het tegen misselijkheid. Laat de gembershots dus maar komen!
Leestip:
Weet jij hoe je gember het beste kunt bewaren? En hoelang? Hoe gezond het eigenlijk is? Of hoe je het zelf kweekt? Lees het hier!
4. Pepermunt olie
Pepermuntolie helpt tegen een opgeblazen gevoel, diarree, verstopping (obstipatie) en buikpijn/kramp. Ook pepermunt ontspant de darmen. En het werkt snel. Daarnaast blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van het Maastricht UMC blijkt dat pepermuntolie een positief effect heeft op prikkelbare darm symdroom (PDS).
5. Probiotica
Een verstoring in de darmflora verstoren het verteringsproces en kan zorgen voor een opgeblazen buik. Probiotica zijn gezonde bacteriën die gasvorming kunnen voorkomen. Supplementen of gefermenteerde voedingsmiddelen kunnen hierbij helpen.
Dalia’s favorieten
Heb je een ziekte, gebruik je medicijnen, ben je zwanger of geef je borstvoeding? Overleg in dat geval altijd met een arts of deskundige voordat je supplementen gebruikt.
Dit bericht bevat affiliate links | Header photo by Unsplash