capsules ashwagandha

11 redenen om ashwagandha toe te voegen aan je gezondheidsroutine

Ashwagandha wordt al duizenden jaren gebruikt binnen de ayurvedische geneeskunde. Heb je last van bijvoorbeeld stress, vermoeidheid of hormonale klachten? Lees dan vooral even verder …

Wat is Ashwagandha?

Ashwagandha is een kruid dat oorspronkelijk uit India komt. Het wordt gemaakt van de wortel van de Withania somnifera-plant, die ook bekend staat als winterkoning of indiase ginseng. Het heeft namelijk dezelfde adaptonene eigenschappen als ginseng. Dit betekent dat het zich aanpast aan de specifieke behoefte van ons lichaam. Het brengt lichaamsfuncties in balans. En het werkt herstellend en revitaliserend. Zowel voor het lichaam als de geest.

De 11 voordelen van Ashwaganda

 1. Het kan helpen om stress te verminderen en het niveau van het stresshormoon cortisol te verlagen, wat kan leiden tot minder angst en een beter humeur.
 2. Het kan de slaapcyclus verbeteren, wat kan leiden tot betere slaapkwaliteit en meer energie overdag.
 3. Het bevat stoffen die ontstekingen kunnen verminderen, wat kan helpen bij het verminderen van pijn en het bevorderen van een gezonde bloedsuikerspiegel.
 4. Het kan de bloedcirculatie naar de hersenen verbeteren, wat kan leiden tot verbeterde mentale helderheid en geheugenfunctie.
 5. Het kan de seksuele prestaties van mannen verbeteren door het verhogen van het testosteronniveau en het verminderen van stress.
 6. Het kan het immuunsysteem versterken door het aanmaken van witte bloedcellen, wat kan helpen om infecties te bestrijden.
 7. Het bevat antioxidanten die kunnen helpen om tekenen van veroudering te verminderen, zoals rimpels en huidverslapping.
 8. Het kan het fysieke uithoudingsvermogen verbeteren door vermoeidheid te verminderen en energie te verhogen.
 9. Het kan de spiermassa verhogen en de botten versterken, wat kan helpen om osteoporose te voorkomen.
 10. Het kan acné verminderen door ontstekingen te verminderen en de bloedcirculatie te verhogen.
 11. Het kan de schildklier reguleren door het niveau van het schildklierstimulerend hormoon (TSH) te verlagen en het niveau van het schildklierhormoon thyroxine te verhogen. Dit kan helpen om hypothyreoïdie (een te lage schildklierfunctie) te verminderen en de schildklierfunctie te verbeteren.

Wanneer kun je Ashwagandha het beste innemen?

Ashwagandha kan het beste worden ingenomen tijdens de avond of vlak voor het slapengaan, omdat het kan helpen om de slaapcyclus te verbeteren en de slaapkwaliteit te verhogen. Het kan ook het beste worden ingenomen op een lege maag, omdat dit kan helpen om de opname van de stoffen te verbeteren. Als je ashwagandha inneemt in combinatie met voedsel, kan het de opname ervan verminderen. Het is aanbevolen om ashwagandha ongeveer een half uur vóór een maaltijd of twee uur erna in te nemen.


Doe altijd zelf onderzoek! En heb je een ziekte, gebruik je medicijnen, ben je zwanger of geef je borstvoeding? Overleg dan altijd met een arts of deskundige voordat je supplementen of kruiden gebruikt. Gebruik het ook niet als vervanging voor medicatie.


Bronnen:

Herbologie

Orthokennis

Dit bericht bevat affiliate links | Header photo by Pexels

Dit vind je misschien ook leuk...